Kako odrediti ton kože i uskladiti šminku sa njim?

Napisao: dblogs Objavljeno u: Lice i telo Postavljeno: 2015-11-05 Pregleda: 23127 Komentar: 0

Poznavanje tona svoje kože može u velikoj meri da nam pomogne na mnogo načina. Na osnovu njega biramo boju kose, garderobu i šminku. Makeup trendovi se menjaju svake godine, a u zavisnosti od tena kože koju imamo možemo odlučiti da li ćemo nositi boje koje su trenutno IN ili ćemo se ipak držati proverene šminke koja nam u potpunosti odgovara.

Postoje tri tona kože: topao, hladan i neutralan. Oni se kroz podton reflektuju na površinu naše kože. Iako se površina kože menja u zavisnosti od izloženosti suncu kao i od medicinskih problema koje neko ima (rozacea, akne i sl.), podton se nikada ne menja. Ton naše kože u stvari zavisi od količine melanina (pigmenta) u njoj i on nije podložan promenama.

Postoji nekoliko načina da odredite svoj ton kože i na osnovu njega da uskladite šminku. Najjednostavnije je da pogledate u vene na svojim rukama. Evo kako:

 

 

Topao ton kože

 

Ukoliko dobijate lako taman ten u toku leta i vaša koža ne izgori na suncu, onda je nivo melanina u njoj visok. To znači da se podtonovi vaše kože kreću od žute do maslinasto zelene, što vaš ten čini toplim. Takav ten najčešće imaju osobe afričko-američkog porekla kao i Indijke. Da biste znali da li I vasa koža pripada ovom tipu tena, pogledajte u vene na vašim rukama sa unutrašnje strane ručnog zgloba (gde se inače proverava puls). Ukoliko su vaše vene zelene boje, tada imate topao ten.

 

Odabir šminke za topao ton kože

 

Puderi i podloge za šminkanje su najčešće napravljeni na bazi žute ili plave boje. Često na njima i piše kom tipu tona kože su namenjeni. Da biste bili sigurni da li vam odgovara boja, stavite malo tečne podloge na kožu donje vilice, ispod jagodične kosti. Kada je u pitanju odabir rumenila, ono bi trebalo biti bež ili tamnije smeđe boje, a može se koristiti i narandžasto-bronzana nijansa. Osobe sa toplijim tonovima tena treba da biraju senke za oči sa zlatnim nijansama, kao što su zelene, braon, zlatne ili neke roze. Topla crvena ili braon nijansa karmina ili bleda boja šampanjca, odgovaraju osobama sa ovakvim tenom.

 

Hladan ton kože

 

​Osobe koje lako izgore na suncu i slabo primaju boju ili je u opšte ne dobiju imaju značajno manje melanina. Za rezultat imamo roze, plavo-crveni ili rumeni hladan podton kože. Osobe sa rumenim tenom imaju očigledno crvenilo lica. Neki neutralni tipovi kože takođe mogu da spadaju u ovu kategoriju. Najbolje ćete znati da li imate hladan tip kože ukoliko pogledate u vase vene na zglobu ruke sa unutrašnje strane. Ako su vaše vene plave ili idu ka ljubičastoj boji, tada imate hladan ton kože.

 

Odabir šminke za hladan ton kože

 

Kada birate tečni puder ili podlogu, odlučite se za onaj koji u osnovi ima plavu ili pink boju. Rumenilo treba odabrati tako da se lepo uklapa u ten. Tako osobe sa hladnijim tonovima kože treba da biraju rumenilo koje u osnovi imaju pink ili rozu nijansu. Senke za oči treba da budu plave, sive, srebrne, pink ili boje šljive. Karmini koji u osnovi imaju ljubičastu i rozu boju najbolje odgovaraju hladnom tipu kože, kao i prozračni rozi sjajevi za usne.

 

Neutralan ton kože

 

Ovaj tip kože imaju osobe na kojima se ne primećuju maslinasti, bledi ili pink tonovi kože. Ukoliko pogledate vene na vašim rukama i ne možete odrediti da li su one plave ili zelene boje, onda verovatno pripadate neutralnom tipu kože.

 

Odabir šminke za neutralan ton kože

 

Oni koji imaju ovaj ton kože imaju tendenciju da najlakše pronalaze podlogu, puder i korektor koji im savršeno odgovaraju. Ukoliko vam je koža tamnija pazite da odabir pudera ne utiče da imate pepeljasti izgled vase kože. Ukoliko pak podloga to čini vašem tenu, bolje odaberite neku koja u osnovi ima žutu boju. Rumenilo za ovaj ton kože treba biti na koralne boje, boje breskve ili kajsije. Senke za oči birajte na osnovu boje očiju i kose i celokupnog outfit-a. U zavisnosti da li je vasa koža tamnija, svetlija ili maslinasta treba birati i nijansu karmina. Oni sa tamnijom puti neka biraju boje karmina kao za hladne tonove kože, sa svetlijom puti neka biraju tonove kao osobe sa toplim tonovima kože, a osobe sa maslinastom nijansom kože trebaju birati karmine tople braon, bež, crvene ili pink boje.Ostavite komentar

Verifikacija