Koja je razlika između prirodnog i komercijalnog sapuna?

Napisao: blogs Objavljeno u: Lice i telo Postavljeno: 2016-02-29 Pregleda: 1175 Komentar: 0

Teško da možete zamisliti svoje domaćinstvo bez sapuna, zar ne? Veliki broj žena ga koristi ne samo radi redovnog pranja ruku, već imaju osećaj da im ništa ne može ukloniti šminku bolje od toga da „istrljaju i nasapunjaju lice sapunom“. Da li greše, i da li je sapun zaista najmoćnije oružje u otkalnjanju nečistoća? Odgovor je jasan: zavisi koji! Svaki sapun će očistiti kožu, ali pitanje se postavlja: koji će je oštetiti?

Dostupnost informacijama nam je mnogo olakšana ekspanzijom internetna, i malo koja od dama koje vole kozmetiku nije čula da postoje prirodni sapuni. Opšti je trend da se koristi prirodna kozmetika, i možemo potvrditi da čak i veliki brendovi koji su do sada proizvodili isključivo laboratorijske sastojke počinju da uključuju prirodna ulja i sastojke u svoje kozmetičke linije. Prirodno možda nije efikasnije ali je svakako zdravije, a u poslednje vreme malo više pažnje posvećujemo zdravlju.

Zbog čega biste trebali pre kupiti prirodni nego industrijski sapun?

Da li znate od čega su napravljeni industrijski sapuni? Komercijalni sapuni su pročišćeni, i pre svega možemo reći da su više deterdženti u prahu. Oni poseduju i prirodna ulja ali u toliko malom procentu da teško da ćete osetiti efekat na koži. Parfemisani, lepo upakovani i jeftiniji po komadu. To je ono što ih čini toliko privlačnim.

Prirodni sapuni se naravno ne prave kao nekada i nisu životinjskog porekla. Uglavnom se prave od hladno ceđenih ulja sa dodatkom prirodnih mirisa (eteričnih ulja) i drugih ulja koja imaju kozmetički dokazano svojstvo. Upravo zbog toga, iako su skuplji, njihov efekat na kožu je mnogo bolji. Takođe, uglavnom je osnovni sastav prirrodnih sapuna upravo glicerin koji dokazano ima svojstvo da vlaži i hidrira kožu, čuvajući je od isušivanja.

U prirodnim sapunima se ne nalaze hemijski veštački dodaci koji bi mogli da izazovu iritacije na koži i njeno dodatno isušivanje. Uglavnom su lepo upakovani i u nekima od njih se mogu naći i komadići lekovitog bilja kao što je lavanda, dodatak cimeta, kafe ili nekih drugih prirodnih sastojaka koji će osim čišćenja kože uraditi i piling.

Možda miris prirodnog sapuna neće biti onakav kakav biste želeli, ali jedno je sigurno – vaša koža će vam biti zahvalna!

Potrebno je i napomenuti, da ne treba da kupujete prirodne sapune na bilo kom mestu, već odaberite radionice prirodne kozmetike koje su proverene i dermatološki testirane. Za pravljenje prirodnih sapuna potrebna je stručnost i poznavanje lekovitosti bilja i biljnih ulja.

Tagovi:


Ostavite komentar

Verifikacija