Detoks temena

Napisao: blogs Objavljeno u: Kosa Postavljeno: 2016-03-10 Pregleda: 484 Komentar: 0

Možda vam se naslov čini pomalo neobičan, i zašto bi nekome trebao detoks temena? Čuli ste za detoks tela, lica, kože, ali ne i temena? Odmah da razjasnimo: da li znate zbog čega je zdravo teme veoma važno? Ukoliko imate problem sa temenom, vrlo je moguće da vaša kosa neće biti zdrava, sjajna i lepa. Upravo je zbog toga jako važno da se brinete o svom temenu, kao što biste se brinuli o svakom drugom delu tela.

Kako da sprečimo oštećenja temena?

Teme je veoma osetljiva koža koja se nalazi ispod kose. Iako vam se možda ne čini tako, pored lica, ovaj deo kože je najskloniji perutanju, iritacijama, mašćenju, pa čak i izbijanju bubuljica. Nekoliko stvari možete uraditi kao biste teme zadržali zdravim i lepim:

·        kupujte proverene preparate za pranje i održavanje kose koji vam odgovaraju

·        koristite kvalitetnu četku za kosu, koju ćete sa vremena na vreme dobro oprati i po potrebi zameniti

·        izbegavajte nanošenje preparata za oblikovanje kose direktno na teme

·        perite kosu redovno, posebno ako se na njoj nalaze ostaci gore pomenutih preparata

·        izbegavajte često diranje kose prstima i „češkanje“ glave

·        ispirajte teme mlakom vodom (nikako vrelom)

·        tretirajte teme kao preduslov lepe kose i nemojte mu učiniti ništa što bi moglo da ga povredi ili promeni prirodnu ravnotežu

Kako uraditi detoks temena?

Kao što na kožu lica stavljate maske, na telu radite piling i mažete losione za telo, tako je važno da sa vremena na vreme, uradite nešto korisno za svoje teme.

Maska za detoks temena:

-         i kafena kašičica sode-bikarbone

-         2 supene kašike maslinovog ulja

-         ¼ kafene kašičice cimeta

Nanesite ovu smesu na svoje vlasište, i primenite laganu masažu, lagano utrljavajući smesu u koren kose i kožu. Umotajte kosu i vlasište sa folijom ili nekom kesom (bitno je da nema kiseonika i da se sve to što bolje zagreva). Ostavite smesu da odstoji 10-15 minuta, a potom operite kosu redovno kao što inače radite. Isperite kosu na kraju sa jabukovim sirćetom – ovo će dokrajčiti sve bakterije koje se eventualno nalaze na temenu i koje izazivaju perutanje kože. Takođe, daće vašoj kosi dodatni sjaj.

Ovaj detoks vlasišta možete raditi jednom nedeljno ako imate problema sa suvom kožom i perutanjem, ali ukoliko vam se čini da je vaše vlasište potpuno zdravo, biće dovoljno da to uradite jednom mesečno.

 

Tagovi:


Ostavite komentar

Verifikacija