Razgovor za posao – kakav izgled je prihvatljiv?

Napisao: blogs Objavljeno u: Stil Postavljeno: 2016-04-05 Pregleda: 455 Komentar: 0
 
Bliži se jedan od najvažnijih dana u tvom životu, a ti želiš da ostaviš najbolji utisak? Razgovor za posao može biti veoma stresan, pogotovo ako ti je taj posao neophodan i ukoliko ga veoma želiš. Samo jedan pogrešan korak, i najmanja sitnica može da te izbaci sa koloseka. Kada si pripremila tekst, ponašanje, spremila se za najčešća pitanja i odgovore, evo i par saveta kako bi trebalo da izgledaš.

Razgovor za posao nije izlazak!

Nikada u životu nećeš imati manje vremena ad prezentuješ sebe kao što je to razgovor za posao. Bukvalno za samo nekoliko minuta treba da ostaviš utisak o tome ko si, koje su tvoje vrednosti i koliko si pouzdana osoba. Baš zbog toga što je veoma malo vremena u pitanju, fizički izgled je itekako važan, a pogrešan stil može da ostavi utisak da si kraljica splavova a ne žena koja je profesionalac i stabilna u svom poslu.

Kodeks oblačenja

Za razgovor za posao treba da se obučeš uredno i sa pažnjom. Neka osobe sa druge strane stola vide da si uložila vreme i trud kombinujući svoju odevnu kombinaciju. Nemoj ni preterivati, ali naš je savet da to nikako ne budu: helanke, farmerice, ili suknja kraća od visine kolena. Najbolje su neke klasične pantalone iskombinovane sa ležernim top-om ili ne previše konvencionalnom košuljom.

Kosa

Najgore što za svoju buduću karijeru možeš da uradiš, jeste da na razgovor za posao odeš raščupana i sa masnom kosom. Takođe, loknice, večernje frizure neće ostaviti dobar utisak. Neka ti kosa bude uredna, ravna, ukoliko imaš dugačku kosu, pokupi je u diskretnu punđu ili zaveži niski konjski rep. Neka ti kosa bude čista. Masna kosa je odraz aljkavosti, a ni jedan budući poslodavac ne želi aljkavog radnika.

Nokti

Možda voliš šarenilo i pritajeni kič na noktima, ali ukoliko ideš na razgovor za posao bilo bi dobro da promeniš svoj manikir i da ih prelakiraš nekom mirnijom, nežnijom bojom. Neka tvoji nokti ne budu predugački, već uredni i sređeni, pristojne dužine.

Makeup

Zna se šta je dnevna i poslovna šminka, tako da se zadrži na toj relaciji. Izbegavaj drečave i napadne boje a posebno veće količine sjaja. Takođe, velika greška bi bila ukoliko bi se na razgovoru za posao pojavila potpuno nenašminkana jer bi dala utisak da ti nije stalo i da te nije briga.

Sve u svemu, za jedan pristojan, poslovni izgled, dovoljno  je da izgledaš uredno, sređeno, i da obratiš pažnju na detalje i skrivene signale. Npr. sat na ruci daće utisak da si osoba koja nikada ne kasni, i kojoj je uvek bitno da stiže na vreme. Uredna obuća, poslovna torbica, sve je to ono čemu trebaš posvetiti pažnju i delovati odmereno. Srećno!

Tagovi:


Ostavite komentar

Verifikacija