Egipatska depilacija - šećerna pasta za depilaciju

Napisao: dblogs Objavljeno u: Lice i telo Postavljeno: 2016-07-05 Pregleda: 1624 Komentar: 0

Šećer je jedan od najboljih prirodnih konzervanasa koji sprečava nastanak i razvoj bakterija. Potpuno je higijenski i s neograničenim rokom upotrebe.Pasta se lepi samo za dlačice, ne i za kožu, a istovremeno se nežno odstranjuju izumrle ćelije kože, zbog čega ona dugo vremena ostaje svilenkasta i glatka.

 

Sastojci

·         2 šoljice šećera (400 g)

·         1 limun (0,5 dcl oceđenog limunovog soka) ili 1/4 šoljice

·         1/4 šoljice vode (0,5 dcl)

·         1 mala kašičica meda (15g)

Priprema

1.    Šećer sipajte  u lonac/ tavu (po mogućnosti svetlije boje u unutrašnjosti, da bi mogli pratiti boju smese prilikom kuvanja).

2.    Iscedite limun i procedite ga uz pomoć gaze/cedila da ne ostanu sitni komadići, pa to dodajte šećeru. (ukupno 0,5 dcl soka limuna)

3.    Izmerite vodu te je takođe dodajte. (ukupno 0,5 dcl vode)

4.    Na laganoj vatri rastopite sastojke, lagano mešajući  varjačom,  uključite štednjak na srednju jačinu i staviti da proključa (pojave se beli mehurići) Kada proključa smanjiti na najnižu temperaturu i dalje mešati ( 5- 10 minuta ).

5.    Kada nestane staklasta (prozirna) boja i pojavi se svetlo žuta boja smese,pasta je uskoro gotova, pa pazite da ne bi prenaglo izgorela. Vremenski -dužina kuvanja zavisi od debljine posude!

6.    Kad smesa poprimi zlatnu boju, uzmite kašiku, zagrabite penastu tečnost (prelivajte je preko kašike-mora biti kao gusti sirup), zagrabite ponovo kašikom te je protresite da bi se pena slegla( sklonite na trenutak lonac/ tavu sa šporeta ) te pustite na kašiku vodu tankim mlazom kako bi smesu  rashladili, stavite prst u smesu ( ali pazite da nije vruće!) i proverite je li ona rastegljiva i možete li oblikovati malu grudvicu, za sad još ne krutu nego rastegljivo lepljivu (gnjecavu). Ukoliko smesa još nije takva nastavite kuvati. Ali pazite, da ne pregori...  Smesa mora biti zlatno smeđkasta!

7.    Kad je gotovo, ugasite ringlu i mešajte dok pena ne nestane. Smesu uspite u staklenu ili keramičku posudu. Pustite da se smesa ohladi.

8.     Uzmite šećernu pastu veličine manjeg oraha i rukama oblikujte kuglicu. Potom pastu razvlačite prstima dok ne dobije oblik žvake i dok ne posvetli. 

9.    Šećernu pastu nanesite rukom na željeno područje u smeru suprotnom od prirodnog rasta dlačica. Nanos paste otklanjajte malo po malo energičnim pokretima u smjeru rasta dlačica.

10.  Kada otklonite sav naneseni sloj, istu pastu ponovo oblikujte u kuglicu i nanesite na novo područje na koži koje želite depilirati.

 

Saveti

o    Ukoliko je pasta previše tvrda,a ne sobne temperature, razradite je prstima ili posudu stavite u toplu vodu na nekoliko minuta, a ukoliko je previše mekana, ohladite je u frižideru. Koža mora biti čista i suva, a ne smeju se prethodno koristiti nikakvi losioni ili kreme za telo.

o    Dužina dlačica ne bi trebala bitio veća od 5 mm- niti manja od 1,5 mm.

o    Preporučuje se nanošenje baby pudera, a naročito ukoliko pasta ne prijanja dobro ili se znojite. Na ovaj način, pasta će se bolje hvatati za dlačice, a manje će se lepiti za kožu. Ukoliko u prvom pokušaju ne uspete dobiti pastu od koje ćete moći napraviti kuglicu, biće vam potrebne trake za depilaciju koje možete kupiti  ili možete upotrebiti  pamučne krpe koje ćete prethodno izrezati u trakice željene veličine.Pastu nanesite drvenim štapićem na željeno područje, prekrijte trakama, pritisnite prstima trake nekoliko puta u smeru suprotnom od rasta dlačica.Trake brzo i jako potegnite u smeru rasta dlačica, a zatim ih možete ponovo upotrebiti  na novom području na koži.

o    Nakon depilacije kožu obavezno isperite vodom i namažite kremom koja odgovara vašem tipu kože. Depilaciju šećernom pastom u početku ponovite 2 - 3 puta nedeljno, a kasnije pređite na jednom mesečno jer će se do tada dlačice znatno prorediti pa neće biti potrebe za tako čestim uklanjanjem.

Nakon depilacije šećernom pastom vaša koža će biti nežna i glatka.Nema alergijskih i drugih nuspojava s obzirom da pasta sadrži isključivo prirodne sastojke

Tagovi:


Ostavite komentar

Verifikacija