Da li je tvoj grudnjak odgovarajuće veličine?

Napisao: blogs Objavljeno u: Lepota i zdravlje Postavljeno: 2016-09-27 Pregleda: 2238 Komentar: 0

Ženske grudi su raznolike baš toliko koliko ima i žena na svetu. Ipak, za potrebe konfekcije i modne industrije, nekako se sve moramo „svrstati“ u određene grupe, jer prosto je nemoguće napraviti određeni grudnjak za svaku ženu. Koliko ste puta zapaziil na drugim ženama da nose pogrešan grudnjak, pa im grudi ne stoje tamo gde bi trebalo (previše spuštene ili podignute)? Koliko ste uopšte sigurne da je veličina koju nosite odgovarajuća, i da li ste se posvetile malo više svojim merama kako biste odredile u koju grupu spadate?

Osnovni pojmovi prilikom odabira grudnjaka

Svi znamo, da postoji broj (75,80,85,90...) i slovo ( A,B,C,D) koje stoji uz taj broj. Ipak, da li ste se ikada zapitali šta u stvari znači broj a šta slovo, ili samo atomatski tražite 85B u prodavnici? Da razjasnimo za one kojima je veličina grudnjaka večita misterija. Broj, označava obim (u cm) koji dobijate merenjem ispod grudi, odnosno na mestu gde ide traka od grudnjaka i koja se kopča pozadi, dok slovo, označava veličinu korpi. Na primer, mršava dama sa bujnim oblinama, će sigurno nositi 75C i sl. Nadamo se da pratite?

Kako izmeriti svoju veličinu? 

Stanite ispred ogledala, i uzmite krojački metar. Prislonite metar tik uz telo na određenom mestu (kao na slici) i zategnite da stoji čvrsto, ali ne prečvrsto da se useca. Dobijeni obim bi trebalo da stane u okvir veličine grudnjaka. Npr. ukoliko ste izmerili 73cm, 74cm ili 75cm (vaša veličina grudnjaka je 75), a ukoliko se približite 80cm, npr. izmerite 78cm, 79cm, vi ćete kupiti grudnjak sa oznakom 80.

Obim grudi 

Obim grudi se meri takođe pomoću krojačkog metra tako što ćete premeriti preko najispupčeniheg dela. Bilo bi dobro da niste goli, već da imate neki grudnjak koji mislite da dobro drži, te onda izmeriti, na mestu gde želite da vam grudi u budućnosti stoje. Dobijene santimetre zaokružite na veći broj. Npr. ako vam je obim grudi 87,4 cm vi ćete zapisati da je 88 cm obim.

Izračunajte veličinu vaše korpe

Od dužine koju ste dobili merenjem obima grudi, oduzmite dužinu ispod grudi (obim trake grudnjaka), i zapišite taj broj. U tabeli ispod pronađite veličinu vaše korpe:

Razlika u cm

0,1,2

3,4

5,6,7

8,9

10,11,12

13,14

15,16,17

18

Veličina korpe

AA

A

B

C

D

DD

DDD,F

G

 

Šta ako je dobar odabir grudnjaka a on i dalje ne stoji kako treba?

Može se dogoditi da odaberete grudnjak koji bi trebalo da vam savršeno pristaje po ovim merama, ali iz nekog razloga se to ne dešava. Proverite sledeće:

Sagnite se napred i tada obucite grudnjak – na ovaj način ćete osigurati da korpe potpuno pokriju grudi.

Namestite traku na grudnjaku – mesto na leđima gde se grudnjak kopča mora biti u istoj ravni sa prednjim delom grudnjaka (nipošto višlje ili niže).

Postarajte se da je grudnjak dovoljno čvrst. Svaki grudnjak ima 2-3 nivoa zakopčavanja pa ako nije dovoljno čvrsto, pomerite za jedno mesto. Stanje je dobro, kada možete samo jedan prst da podvučete ispod trake.

Namestite bretele. Prvo ga zakopčajte kako treba, a tada uz pomoć bretela definišite poziciju grudi i zategnutost.Ostavite komentar

Verifikacija