Sve što bi trebalo da znate o aknama

Napisao: blogs Objavljeno u: Lepota i zdravlje Postavljeno: 2017-09-12 Pregleda: 304 Komentar: 0

Da li vaša koža nije prolematična? Onda spadate u red srećnica koje ne moraju da brinu brigu o tome kako da dovedu svoj ten do savršenstva. Skoro svaka žena je u barem jednom periodu svog života imala problema sa aknama. Ono što je vrlo važno znati, akne ne pošteđuju ni jedan pol ni uzrast. Evo nekih mitova i istina koje bi trebalo da znate:

Akne nisu isto što i bubuljice – MIT

Ako mislite da kada vam iskoči bubuljica to nije akna – varate se. Aknama kozmetičari nazivaju svaki upalni proces na koži. Prema tome bilo da je mala ili velika, svaka bubuljica je u stvari akna.

Akne imaju samo tinejdžeri – MIT

Na žalost, aknama su skloni svi uzrasti i njihova pojava, odnosno odsustvo zavisi od velikog broja faktora.

Kod odraslih akne su češće kod žena nego kod muškaraca – ISTINA

U odraslom dobu akne se svakako češće pojavljuju kod žena. Od 12%-22% žena ima problem sa aknama, dok je statistika kod muškaraca mnogo slabija a to je samo 3%. Ovo je tako, jer žene imaju velikih varijacija u hormonalnom statusu, posebno u periodu PMS-a.

Akne su nasledne – ISTINA

Ukoliko su vaša majka ili otac imali probleme sa aknama, na žalost, velika je verovatnoća da ćete to naslediti. Na žalost, nauka još uvek nije otkrila u čemu se krije tajna ovog nasleđa.

Akne izaziva nečista koža – MIT

Nastanak akni je uslovljen raznim faktorima, lučenjem sebuma, i hormonalnim statusom. Naravno nečistoća može samo da pogorša situaciju, ali zbog toga ni slučajno ne bi trebalo da budete opterećeni čistoćom svoje kože, jer kod nekih koji veoma paze se pojavljuju akne, dok takođe, osobe koje ne pridaju značaj čišćenju – nemaju tih problema.

Čokolada pogoršava stanje akni – MIT

Iako su nekada verovanja bila da slatkiši i čokolada mogu da izazovu pojavu akni, to mišljenje je danas  prevaziđeno, te slobodno možete konzumirati omiljene slatkiše (umereno naravno).

Diranjem, akne se proširuju i pogoršavaju – ISTINA

Ako već patite od pojave akni, pokušajte da njihovo lečenje i čišćenje prepustite stručnim licima. Ukoliko sami budete dirali i čistili ih na nepravilan način, samo ćete pogoršati situaciju i učiniti da se one rašire.

Tagovi: akne


Ostavite komentar

Verifikacija