Super-hrana za savršen ten

Napisao: blogs Objavljeno u: Lepota i zdravlje Postavljeno: 2017-11-13 Pregleda: 246 Komentar: 0

Već je svima poznata ona čuvena „zdravlje ulazi na usta“, ali sigurno je i to da i lepa koža, kosa, nokti, ten, takođe dolaze iz tog izvora. Uz današnji tempo života, mnogo više pažnje posvećujemo preparatima koje nanosimo spolja, ali njihovo delovanje je u velikoj meri uslovljeno i sa hranom i namirnicama koje unosimo. Najmoćnija osobina organizma je regeneracija, a materiju i snagu za ovaj proces naš organizam pronalazi upravo u hrani.

Paradajz

Zbog čega je paradajz odličan za savršen ten? On u sebu sadrži likopen koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka a ujedno i sprečava pojavu prvih znakova starenja. Likopen je antioksidans i može se naći osim u paradajzu i u lubenici, grejpfrutu itd. Ipak, likopen se najviše nalazi u paradajzu, a paradajz nam je dostupan cele godine – ili u obliku soka od paradajza, pelata ili nečemu drugom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj predstavlja najčešći izbor napitka kada su u pitanju zdravi napitci. Zeleni čaj je poznat po tome što štiti kožu od oštećenja i melanoma. Takoše je moćan antioksidans i smanjuje vidiljivost starenja. Ipak, trebalo bi spomenuti prah zelenog čaja, poznatog pod imenom Matča koji ima najvišu koncentraciju vitamina i antioksidanasa.

Babura

Paprika – babura, nije samo na izgled veoma primamljiva, već ona u sebi ima visoku koncetraciju vitamina C, jedno od najviših u carstvu biljaka. U stvari, samo jednoj svežoj baburu se nalazi preko 100mg prirodnog vitamina C. Zanimljivo je napomenuti, da pomorandža sadrži oko 4 puta manje vitamina C od sveže paprike.

Orasi

Orašasti plodovi su savršeni za vegeterijance i za one koji baš ne obožavaju ribu. U orasima se nalaze omega 3 masne kiseline koje su veoma važne za funkcionisanje organizma. Omega 3 masne kiseline učiniće da kosa dobije poseban sjaj, a koža će izgledati mlađe i svežije.

Pasulj

Pasulj itekako utiče na izgradnju lepe kože. On je prirodni izvor proteina, i njegov sastav pomaže da se „poprave“ ćelije koje su pretrpele radikalnija oštećenja. Prilikom varenja, protein se deli na amino kiseline koje su gradivni element ćelia. Ove kiseline pomažu bržem oporavku i regeneraciji ćelija i njihovom kolagenu.

 

Tagovi: hrana za ten


Ostavite komentar

Verifikacija