Mitovi zbog kojih naša kosa ne raste onako kako bi trebalo

Napisao: blogs Objavljeno u: Kosa Postavljeno: 2017-12-12 Pregleda: 1041 Komentar: 0

Na godišnjem nivou, svaka žena troši mnogo vremena, novca i truda kako bi njena kosa izgledala zdrava i sjaja. Ipak, ponekad je veoma teško odvojiti stvarnost od mitova i šta je to što u stvari utiče, a šta ne utiče na izgled i zdravlje naše kose. Pa da krenemo...

Mit 1 – Kada kosa opada, to ne može biti dobro!

Svakoga dana od 150-200 vlasi kose opadne sa naše glave. (To sigurno primećujete ukoliko je redovno češljate i usisavate). Ipak, dva puta godišnje, naša kosa prolazi kroz fazu koja se zove talogen. Te faze se obično dešavaju tokom proleća i jeseni. Ove faze su sasvim normalne, jer opala kosa stvara mesto za rast novih vlasi. Nakon što ova faza prođe, sa rastom kreće nova, mlada kosa i volumen se obično vidno poboljšava.

Mit 2 – Postoje proizvodi koji mogu ubrzati rast kose

Čak ni najjači hormonalni lekovi ne mogu uticati da vam kosa raste brže, odnosno da se ćelijska struktura brže umnožava. Tako da je kupovina preparata za rast kose bespotrebno trošenje novca i truda. U proseku kosa raste oko 1cm mesečno u dužinu i brzina ovog rasta je u velikoj meri određena genetskom strukturom i onim što smo nasledili.

Mit 3 – I šampon i regenerator treba nanositi na čitavi dužinu kose

Upravo suprotno! Zapamtite jedno pravilo – šampon na koren kose, balzam na krajeve! Šampon služi da otkloni višak masnoće koji se uglavnom nalazi uz teme, a sa njegovim ispiranjem opraće se i krajevi. Balzam, služi za dodatno hidriranje i bolje raščešljavanje, što je potrebno krajevima. Ukoliko nanosite i šampon i balzam na čitavu dužinu – možete lako završiti sa masnom i oštećenom kosom.

Mit 4 – Fen za kosu oštećuje kosu

U principu svako zagrevanje kose dovodi do njenog oštećenja. Ipak, ako koristite proizvode koji služe kao termalna zaštita, fen za kosu možete slobodno koristiti.

Mit 5 – Što češće šišamo krajeve, to kosa brže raste

Možemo reći, jedan od najvećih mitova definitivno. Kosa raste iz korena, folikula dlake, tako da ono što radimo sa njenim krajevima nema apsolutno nikakav uticaj na njen rast. Jedino čemu možemo odati priznanje jeste, da redovnim šišanjem kosa na krajevima postaje zdravija, i možda vizuelno dodaje punoću i sjaj na krajeve kose.

Tagovi: mitovi kosa


Ostavite komentar

Verifikacija