Deset saveta za pravilnu negu ruku

Napisao: blogs Objavljeno u: Lice i telo Postavljeno: 2014-12-09 Pregleda: 2092 Komentar: 0

Ruke veoma često ostanu pomalo zapostavljene u kompletnoj nezi tela. Ono o čemu će svaka žena povesti računa jeste izgled njenih noktiju, dok ostali aspekti nege ruku mogu izostati. Ruke mogu biti prve zapažene, i osim njihovog izgleda, često ćemo i putem dodira izvršiti prvi kontakt sa nekim koga ne poznajemo. Fine, mekane i uredne ruke koje ćete pružiti prilikom prvog pozdrava mogu da ostave jak utisak.

Svaka pravilna nega ruku trebala bi da obuhvati sledeće:

1.       Pravilno hidriranje kože ruku

Pronađite dobru hidratantnu kremu za vaše ruke i nokte. Nema potrebe da bude masna, već da omekša koži i da joj nadomesti isušivanje koje nastaje usled čestog dnevnog pranja ruku. Trudite se da barem tri puta dnevno namažete kremu za ruke. Srećom, pakovanja su baš i prilagođena tako da stanu u svaku žensku torbicu.

3.       Brinite se o rukama

Uključite redovan manikir tretman barem jednom mesečno. Sa manikir tretmanom, vaše ruke će biti čiste i mekane. Ovakvi tretmani uključuju piling, masaži, tretiranje zanoktica i oblikovanje nokta. Ako smatrate da ste dovoljno vešte, možete i same da primenite manikir kod kuće.

4.       Piling

Piling na rukama je potrebno uraditi barem jednom nedeljno. Na ovaj način ćete se rešiti mrtvih ćelija i grube kože. Ukoliko niste pri novcu ili pak preferirate prirodnu kozmetiku, piling možete i sami napraviti tako što ćete pomešati kristal šećer sa maslinovim uljem.

5.       Masaža

Kada nanosite hidratantnu kremu za ruke, važno je i da je dobro utrljate. Dopustite hidratantnim sastojcima da se dobro upiju i prodru do dubljih nivoa kože. Zato je najbolja večernja nega, te pre spavanja uradite petominutnu masažu ruku i ostavite preko noći da krema deluje. Ujutru će vam ruke biti čarobne!

6.       Pranje ruku

Kada perete ruke (a to je u toku dana veoma često), najbitnije su dve stvari: temperatura vode i sredstvo za pranje ruku. Voda bi uvek trebala biti telesne temperature (ni vrela ni hladna), a sredstvo za pranje ruku bi trebalo što manje da isušuje kožu i po mogućstvu da sadrži neka biljna ulja koja će dodatno hidrirati kožu.

7.       Sečenje i turpijanje noktiju

Kada turpijate nokte, uvek koristite turpiju sa sitnom granulacijom i uvek je koristite u jednom pravcu. Turpijanje noktiju levo-desno, doprineće da se oni izlistaju i postanu krti. Takođe sečenje noktiju radite sa oštrim makazama, koje prilikom sečenja neće oštetiti vrh nokta.

8.       Lakiranje noktiju 

Kada lakirate nokte veoma je važno da nanesete bazni lak, koji će osim što će nahraniti i zaštiti nokat od laka, takođe učiniti da vaš lak traje duže. Sa osnovom, osiguraćete i da vam nokti ne požute vremenom (ukoliko volite da su stalno nalakirani)

9.       Zanoktice

Odaberite kvalitetnu kremu za zanoktice ili ulje sa kojim ćete ih negovati i sprečiti njihovo isušivanje i pucanje. Ukoliko želite alternativu, možete iskoristiti i glicerin. Uveče naneste nekoliko kapi glicerina na područja zanoktica, i ujutru isperite mlakom vodom. Ovo će delovati čudotvorno!

10.    Ishrana

Ma koliko mislili da nije bitna, ishrana je jedan od glavnih faktora sveukupnog stanja vaše kože, kose i noktiju. Loša ishrana i nedostatak određenih vitamina i minerala može da rezultuje pucanjem noktiju, njihovom mekoćom, suvom kožom i sl. Povedite i računa o malokrvnosti, jer veliki broj žena je primetilo da malokrvnost doprinosi lošem stanju njihovih noktiju.

Tagovi: nega ruku nokti ruke


Ostavite komentar

Verifikacija