Anti-age hrana

Napisao: blogs Objavljeno u: Lice i telo Postavljeno: 2015-02-27 Pregleda: 743 Komentar: 0

Odavno je poznato da izloženost sunčevoj svetlosti kao i porok pušenja će vas učiniti da izgledate starije. Ipak, nisu samo ovi spoljašnji uticaji i poroci ono što utiče na to kako izgledamo. U velikom procentu, je tu i hrana koju konzumiramo. „Lepota dolazi iznutra“ može se shvatiti na razne načine, ali hajde da se pozabavimo bukvalnim smislom ove izreke i da proverimo koja nas to hrana može održati duže mlađima. Ono na čemu se najpre primeti mladost je svakako izgled kože a koja žena se ne brine za izgled svoje kože... Pa da krenemo

 

Sok od nara

U starogrčkoj mitologiji, nar simobolizuje tamno podzemlje i smrt, pa je veoma ironično da dodavanje soka od nara u svakodnevnu ishranu može u stvari da doprinese da vas održi mladima. U soku nara se nalaze antioksidanse koji prirodno usporavaju pucanje DNK u ćelijskoj strukturi. Ovo bi za vas značilo, manje bora i manje šanse za neku srčanu bolest. Probajte da popijete 1dcl soka dnevno (ali soka koji u sebi na sadrži šećer, veštačke zaslađivače ili konzervanse)

Bobice

Vodeći nutricionisti savetuju uključivanje bobica u redovnu ishranu. Bobice će dati vašoj koži poseban sjaj a usporiće i njeno starenje. Jagode, borovnice, kupine i maline sadrže moćne antioksidante antocijanine. Dodajući bobice u doručak, salatu ili „smoothies“ (šejkove od voća) svakodnevno, takođe će zadržati efikasnu funkciju mozga kao i mišićni tonus. Ove bobice su se dobro pokazale i u slučajevima kod lečenja određene vrsta kancera (usporavaju njegov napredak). Bobice sadrže i vitamin C koji pomaže prilikom obnavljanja kolagena a to znači – srećna koža bez bora.

Avokado

Srećom, pa u poslednje vreme možemo i njega da kupimo u svim bolje opremljenim super-marketima. Avokado je „napunjen“ mononezasićenim masnima i luteinom. On štiti ćelije od oštećenja i čuva vid. U avokadu se nalaze minerali koji su važni radi očuvanja gustine koštane srži. Uzimajte dnevno ½ avokada i budite nagrađeni antiaging tretmanom iz prirode.

Pečurke

Dodavanjem pečuraka, kao što su šitake ili maitake,  u svakodnevnu ishranu, dobićete dosta više energije a tako ćete i izgledati. Gljivice koje se nalaze u pečurkama pomažu održavanju zdrave cirkluacije što održava vašu kožu prokrvljenom dok se zadržava normalni krvni pritisak. Šitake pečurke takođe imaju svojsvto pojačavanja imuniteta i anti-virusnog svojstva.

Crna čokolada

Ovo je verovatno momenat koji su svi čekali. Ali, nemojte da preterujete, naravno! Jedite maksimalno 50g crne čokolade dnevno, i ona će vam pomoći u održavanju vašeg mladalačkog izgleda. Pobrinite se samo da konzumirate čokoladu u kojoj se nalazi min 70% čistog kakaoa, tako da sa ovom čokoladom unesete i dovoljnu količinu anti-aging antioksidanta flavanola. Flavanol radi u korist popravke ćelija od oštećenja, što će učiniti vašu kožu i kosu mladolikom. Takođe, zaštitiće vas od dijabetesa, srčanog udara i vaskularnih disfuncija. Čokolado, ti si naš heroj!

Crveno vino

Ovo baš počinje da vam se dopada, zar ne? Crveno vino štiti arterije i kapilare što znači da će smanjiti mogućnost nastanka neke srčane bolesti. Tajni sastojak vina je antioksidant resveratol koji se takođe pokazao dobar za smanjenje verovatnoće od obolevanja od raka kao i kontrole krvnog pritiska. Ovo ipak, ne znači da možete slistiti butelju vina za jedno veče. Jedna čaša uveče, pre spavanja, i prilikom opuštanja nakon napornog dana će biti sasvim dovoljna. Ovo će usporiti proces starenja – posebno važi za sve dame.

Riba

Omega 3 masne kiseline u ribama kao što su losos, tuna i haringa su veoma dobre i za više od samo održavanja lepe kose i kože, one imaju i značajnu ulogu u anti-age procesu. Ove kiseline čuvaju srce i smanjuju krvni pritisak. Štite od moždanih udara i Alchajmerove bolesti. Pokušajte da dodate u svoju redovnu ishranu barem dve porcije nedeljno jedne od gore navedenih riba. Nakon mesec dana, sigurno ćete osetiti razliku.Ostavite komentar

Verifikacija