Zaštita od Sunca tokom proleća

Napisao: blogs Objavljeno u: Lice i telo Postavljeno: 2015-04-14 Pregleda: 1004 Komentar: 0

Konačno su počeli divni, topli, prolećni dani, i možemo primetiti kako naš nagon da vreme provedemo napolju sve više i više raste. Ipak, ma koliko da nam prijaju sunčevi zraci koji nam obasjavaju lice dok ispijamo poslepodnevnu kaficu sa prijateljicama, ovo nije nimalo naivna stvar, i trebate obratiti pažnju. Oštećenja kože tokom proleća su češća nego leti – verovali ili ne, a sve iz prostog razloga: neobazrivi smo.

Zbog čega je opasno prolećno sunce?

Prolećni sunčevi zraci su opasni iz više razloga:

·         atmosfera je u proleće ređa, nema toliko vlage i isparenja kao tokom leta, te u ovom periodu štetni UVA i UVB zraci mnogo „lakše“ stižu do nas

·         proleće je godišnje doba koje nam sledi nakon zimskog perioda, a dugo neizlaganje suncu, hladno vreme i mrak koji nastaje već u 16h, doprinosi da naša koža tokom proleća bude potpuno nespremna za sunčeve zrake

·         spoljašnja temperatura nije visoka kao leti, i nemamo osećaj da nas sunčevi zraci „prže“, već naprotiv, imamo nagon da sedimo na suncu što više. Ovakva neopreznost može da prouzrokuje opekotine i oštećenja na koži

Na koji način da se uspešno zaštititimo od prolećnog Sunca?

Ma koliko svi isticali da je sunčevo zračenje štetno, kako izaziva rak kože i trajna oštećenja, to ni u kom slučaju ne znači da treba da postanemo paranoični i da nam ovakvi stavovi unište možda najlepše provedeno vreme napolju i u prirodi. Zaštita od sunca tokom proleća ne razlikuje se mnogo od zaštite koju sigurno praktikujete tokom leta, ali postoje male „cake“, kako da polako naviknete svoju kožu, a da pritom ne izgorite.

Neka boravak napolju započne umereno. Nemojte odmah, prvih par lepih dana provoditi po čitav dan napolju. Dozvolite svom organizmu a i svojoj koži da se polako naviknu na ove nagle promene, i da steknete neku „osnovnu“ boju u tenu. Najopasnije je, što će vam prvo pocrneti ruke, lice, vrat i delovi tela koji nisu ispod odeće, a ostatak će i dalje biti nežniji i beo. Nemojte neoprezno da skidate delove odeće, a kada to i uradite, zaštitite ih na pravilan način.

Kreme za sunčanje nisu samo obavezni deo kozmetičkog asortimana tokom leta. Naprotiv, tokom proleća su vam možda i najpotrebnije. Dok stigne leto, sigurno vam neće biti potrebne sa baš najvišim zaštitnim faktorom. Za početak sezone, odaberite kremu sa visokim zaštitnim faktorom, a ukoliko je i ne potrošite, ostaće vam sigurno za leto. Nemojte olako shvatati  ni izlazak od pola sata. Koristite kremu uvek!

Sunčane naočare – obavezne na svakoj glavi tokom proleća. I ne, nemojte da ih kupujete po lepom dizajnu, već kupite neke ozbiljne, sa pravim filterima. Sunčane naočare bez filtera su mnogo opasnije nego da ništa nemate na očima.

Bočica vode u torbici, jer hidratacija je važna, poneka voćka, i spremne ste za proleće.

Uživajte u prvim i najlepšim zracima topline u godini.Ostavite komentar

Verifikacija