7 velikih zabluda o nezi kože

Napisao: blogs Objavljeno u: Lice i telo Postavljeno: 2015-04-21 Pregleda: 1173 Komentar: 0

Da li ste sigurne da ono što znate o pravilnoj nezi kože mora biti istinito? Otkrivamo vam velike zablude i greške koje svakodnevno činimo, misleći da činimo dovro, a u stvati nanosimo štetu svojoj koži lica.

Zabluda 1 – Lice se treba umivati dva puta dnevno

Ovo je jedna velika zabluda. Ukratko, ukoliko ne koristite veliku količinu makeup-a i ne živite u veoma zagađenom području, za vašu kožu će umivanje jednom dnevno biti sasvim dovoljno. U stvari, manje često pranje može da učini više za vas. Prečestim pranjem lica – pogotovo ukoliko koristite sredstva za umivanje, vi skidate zaštitni sloj kože, otklanjate njeu prirodnu masnoću, isušujete i ostavljate područje kože koje je podležno bakterijama. Savet: uveče, pre spavanja, detaljno umijte i očistite kožu i nahranite je nekom dobrom noćnom kremom. Jutarnja nega čišćenja ne bi trebala da obuhvata više od samo umivanja mlakom vodom i laganim tapkanjem suvim, čistim peškirom.

Zabluda 2 – Čest piling je od ključnog značaja za lepu kožu

Mislimo da su mrtve ćelije neprijatelj našem licu? Pa, to baš i nije tako. I one imaju svoju svrhu. Mrtve ćelije kože – koje inače otklanjamo pilinzima, itekako imaju svoju svrhu: one nas štiite od zagađenog vazduha, prljavštine i bakterija. Nije samo upitna činjenica koliko često radite piling, već i koju vrstu pilinga koristite.  Najbolje je da koristite neke blaže pilinge, u kojima se ne nalaze čestice sa preterano grubim i oštrim ivicima. Možda vi imate osećaj da grublji piling „bolje radi“ posao, ali to nije tako. Oštar i agresivan piling ne samo da će otkloniti mrtve ćelije kože, već će oštetiti i slojeve ispod, a to može izazvati pojavu čestih infekcija, bubuljica i ostalih problema.

Zabluda 3 – Retinol je samo protiv bora

Istina: retinol je za sve! Svi koji žele pomoć u borbi sa aknama, borama, i proširenim porama, prevenciji u starenju ili poboljšanju tonusa kože- preparati sa retinolom biće odličan izbor. Retinol se u kozmetičkoj industriji koristi preko 50 godina i veliki broj istraživanja svedoči o njegovom dejstvu. Najbolje od svega jeste, što se retinol danas nalazi i u ne toliko skupim preparatima, te ćete sigurno pronaći nešto za sebe.

Zabluda 4 – Koža sklona aknama i problematična koža uvek treba da budu tretirane preparatima bez ulja tj. oil free proizvodima

Istina: veliki broj proizvoda na kojima piše „oil free“ baš i nisu odgovarajući za ove tipove kože. Čak, veliki broj kompanija ovaj epitet stavlja na veliki broj proizvoda samo radi marketinga.  Osim toga, čak i najmasnija koža ima potrebu za hidratacijom. Izbegavanje ulja u proizvodima može dovesti do hronično suve kože, koja će, gle čuda... proizvoditi još više masnoće!

Zabluda 5 – Benzol peroksid i salicilna kiselina su najbolje da isušite svoje bubuljice

Istina: Ukoliko patite od akni, vaša dnevna rutina verovatno uključuje upotrebu neke od ovih supstanci. Ali, postoji dobar razlog da ponovo promislite da li je BAŠ to ono što je potrebno vašoj koži.  Ovi sastojci su grubi, iritantni i isušiće skoro sve. Tako da, dok možda ubijaju bakteriju i uništavaju vašu bubuljicu, oni mogu i da nagrizu vašu kožu ostavljajuću crvenilo koje će biti praktično nemoguće pokriti čak ni sa korektorom. Rešenje? Pokušajte da koristite neke proizvode na bazi gline, koji su manje agresivni i ne isušuju kožu toliko.

Zabluda 6 – Za okoloočnu negu vam trebaju posebni preparati

Istina: Krema za negu kože oko očiju vam se čini kao neizostavni deo kozmetike, zar ne? Ali ove kreme možete slobodno da preskočite. Ukoliko krema za ovo područje zaista sadrži specifične supstance kao što su retionl, onda možete da je koristite, ali generalno, sasvim je dovoljno da kremu za lice koja vam odgovara i ima dobre anti-age sastojke, namažete na ovo područje. Predlažemo, radije izdvojite veću sumu novca za dobru kremu za lice – koju ćete mazati i na područje oko očiju.

Zabluda 7 – Oznaka “Natural“ na proizvodima, znači da je nežno

Istina:  Svi smo zagovornici korišćenja prirodnih proizvoda, ali to ne znači da su svi prirodni proizvodi dobri i nežni za vas. Naprotiv, i proizvodi sa prirodnim sastojcima itekako mogu biti grubi i agresivni za vašu kožu, te vam izazvati oštećenja kao što je osip, crvenilo ili alergije. Na primer, ulje čajnog drveta korišćeno sporadično, može biti odlično u borbi protiv bubuljica, ali ukoliko ovog ulja nanesete previše i natopite lice sa njim, možete dobiti crvenilo i flekice. Savet:  bilo da je proizvod organski ili potpuno hemijski spravljen, budite oprezni i sledite instrukcije.

 

Tagovi:


Ostavite komentar

Verifikacija